woensdag, 09 januari 2013 19:55

Africhting bij VDH Kringgroep de Ypelaar

De africhting valt onder te verdelen in drie disciplines:

Speuren:
Hierbij legt in eerste instantie de geleider zelf een speur uit, wat de hond enige tijd later moet zoeken met behulp van zijn neus. In het speuren zijn verschillende certificaten te behalen, n.l.:
IPO I-A, IPO II-A, IPO III-A, Speurhond 1 (SpH I) en Speurhond 2 (SpH II).

Appèl:
Het eerste examen bij appèl is het VZH -examen, wat staat voor verkeerszekere hond. Hierbij moet de hond aangelijnd en los volgen en de zit en af -oefening doen. Ook afliggen met afleiding is een onderdeel van dit examen. Naast het appel gedeelte van het VZH- examen is er ook een B -gedeelte, waarbij de hond moet laten zien dat het een sociaal dier is. Dit gebeurt door oefeningen waarbij de geleider met de hond o.a. langs een groep mensen volgt, waaronder ook een fietser en een persoon met een andere hond. De hond mag geen agressief of angstig gedrag vertonen.
Na het VZH examen volgen de deelcertificaten:
IPO I-B IPO II-B en IPO III-B.

Pakwerk:
Hierbij gaat het erom dat de hond getest wordt op inzet en belastbaarheid, “Het Gevecht” met de pakwerker is enkel gebaseerd op sport en spel. De hond moet goed in hand van de geleider zijn en mag niet zonder meer aanvallen. Bovendien is het bij de VDH zo – in tegenstelling tot bij PHV- verenigingen - dat de hond niet mangericht is, maar mouwgericht, d.w.z. dat als de pakwerker de mouw niet aanheeft, de hond niet mag bijten.
In pakwerk kan men de volgende deelcertificaten behalen:
IPO I-C, IPO II-C en IPO III-C behalen.

Natuurlijk is het zo dat wij met onze honden zowel in afdeling A (speuren) als in afdeling B (appel) en in afdeling C (pakwerk) zo goed mogelijk proberen te presteren en het volledige IPO 1, 2 of 3 diploma proberen te behalen.
Echter niet alle onderdelen zijn voor alle honden weggelegd. In dat geval is het mogelijk om op te gaan voor deelcertificaten.
Het is echter niet zo, dat indien je voor een compleet IPO -examen opgaat en je voor één van de afdelingen niet het vereiste aantal punten haalt, je wel certificaten voor de andere onderdelen krijgt.
Naast de examens zijn er binnen de VDH ook diverse wedstrijden en het is altijd een streven om hieraan deel te kunnen nemen.