woensdag, 09 januari 2013 10:06

Agility (Behendigheid) bij VDH kringgroep de Ypelaar

Agility, of behendigheid, is een actiespel waar het plezier van hond en baas voorop staat. Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. De geleider mag de hond tijdens het lopen van het parcours met de stem en door gebaren aanwijzingen geven. Hij mag de hond of de hindernissen echter niet aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren. Bij agility wordt een groot aantal hindernissen gebruikt die een beroep doen op verschillende vaardigheden van de hond.

Agility is dé pleziersport en vrijetijdsbesteding voor honden en bazen. Het sluit aan bij de natuurlijke wil tot beweging en aard en gedrag van de hond. De hond (en baas) moet zich lichamelijk inspannen, al zijn spieren worden getraind. De hond wordt zelfbewuster en de band met de baas wordt versterkt.
Opdrachten die de hond zelfstandig moet uitvoeren, prikkelen zijn zintuigen, en versterken zijn geheugen en concentratie. De onderlinge contacten van de honden tijdens de training en de eventuele wedstrijden bevorderen het sociale gedrag en daardoor worden de honden prettiger in de omgang.

Vanaf de zijkant van het veld is agility vooral spectaculair en lijkt het zeer eenvoudig. Een gevorderde combinatie te zien lopen is zeker spectaculair maar heeft al heel wat uurtjes (jaren!) training gevergd voor zowel baas als hond .

Oorspronkelijk is Agility gebaseerd op de paardenspringsport. Maar anders dan bij die sport is er hier sprake van meer dan alleen maar in de hoogte of in de breedte springen. De honden moeten ook over obstakels klauteren, door tunnels rennen en tussen paaltjes door slingeren. De toestellen worden steeds weer in een andere volgorde neergezet, zodat het noodzaak is dat de hond goed gestuurd kan worden en volgens de voorgeschreven volgorde het parcours kan afleggen. Geen enkele andere vorm van hondensport combineert werken en trainen met de hond op een zo positieve, uitbundige manier. En niet alleen voor baas en hond, maar ook voor de toeschouwer is het een spannende belevenis.

Agility, recreatief

Bij de beginnertraining worden eerst alle toestellen aangeleerd. Daarna volgen cursussen voor gevorderden om de technieken verder te verfijnen, meestal meer gericht op de baas dan op de hond! Ook de baas moet 'trainen', hij/zij moet leren de hond op het juiste moment duidelijke aanwijzingen te geven en een goede positie in te nemen. De training is erop gericht de vaardigheden van de hond en zijn baas te vergroten en de samenwerking tussen deze twee steeds verder te verbeteren totdat men uiteindelijk een echt "team" vormt.
Bij agility - net als bij elke andere sport - zijn tijd, geduld en in het bijzonder plezier de belangrijkste ingrediënten om het beste resultaat te krijgen. We stoppen nooit met leren en moeten niet de illusie hebben dat we alles weten. De perfecte hond of handler moet nog steeds geboren worden.

Voorwaarde voor succes is plezier in de sport en er is niets mooier dan een geweldig team te zien genieten van hun samenwerking.

Agility, wedstrijdsport

Naast een zeer groot aantal recreatieve beoefenaars van deze tak van hondensport zijn er ook veel wedstrijdlopers. Ieder weekend in de maanden april t/m september worden er landelijke en regionale wedstrijden georganiseerd die steeds zo’n honderd tot wel driehonderd deelnemers trekken.Als een mini Formule 1 circus trekken honden en bazen door het land om één- of tweedaagse wedstrijden te lopen.
Er zijn competities waar kan worden gescoord voor promotiepunten in diverse klassen. In de hoogste klasse wordt gestreden om de felbegeerde uitverkiezing voor het Wereldkampioenschap en niet te vergeten de Nederlands Kampioenstitel. Naast deze competitie zijn er nog een groot aantal “bijzondere” wedstrijden zoals teamwedstrijden, een indoor -wintercompetitie en wedstrijden van rasverenigingen.